"תנו להם ללכת יחפים," אומרת ד"ר שרון לוי, מומחית להתפתחות הילד. "זו המסקנה המפתיעה ביותר ממחקר מקיף שערכנו על התפתחות הליכה אצל פעוטות." מסתבר שהגישה המסורתית נעלי צעד ראשון עוברת מהפך של ממש.
המהפכה המדעית
מחקר פורץ דרך שפורסם ב-Healthcare Basel חושף ממצאים מפתיעים: ילדים שהולכים יחפים או בנעליים גמישות במיוחד מפתחים קשת כף רגל חזקה יותר, שרירי רגל מפותחים יותר, ושיווי משקל משופר. "זה הפוך ממה שחשבנו במשך שנים," מסביר פרופ' דוד כהן, אורתופד. "חשבנו שתינוקות צריכים תמיכה קשיחה. היום אנחנו מבינים שגמישות היא המפתח."
מה קורה בפועל?
צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית עקב אחרי 200 תינוקות במשך שנתיים. חצי מהם נעלו נעליים קשיחות מסורתיות, וחצי נעלו נעלי טרום הליכה גמישות במיוחד. התוצאות היו חד-משמעותיות: הקבוצה השנייה פיתחה יציבה טובה יותר, שיווי משקל משופר, ופחות בעיות התפתחותיות.
הגישה החדשה
"אנחנו ממליצים היום על נעליים שכמעט ולא מרגישים," מסבירה ד"ר לוי. "הרעיון הוא לתת לכף הרגל להתפתח באופן טבעי, עם הגנה מינימלית מפני פגיעות." זו בדיוק הגישה שמובילה את עליזהל'ה בפיתוח נעלי צעד ראשון – סוליה דקה, גמישה, וחומרים טבעיים שמאפשרים תחושת קרקע מקסימלית.
מבט לעתיד
החוקרים כבר מתכננים את המחקר הבא, שיבחן את ההשפעות ארוכות הטווח של נעליים גמישות על התפתחות כף הרגל. "אנחנו מצפים לראות שההשפעות החיוביות נמשכות גם בגיל מאוחר יותר," אומר פרופ' כהן. "זה עשוי לשנות לחלוטין את הגישה שלנו לנעלי ילדים."